Moet het rookkanaal geveegd worden?

‘Waarom moet ik eigenlijk mijn schoorsteen laten vegen?’
Dat is een veel gestelde vraag, samen met de vraag:
‘Is het wel echt nodig om mijn schoorsteen te laten vegen?’

JA is daarop het antwoord op die beide vragen:
1) Je verkleind namelijk de kans op een schoorsteenbrand en
2) omdat het in de voorwaarden van de brandverzekering van uw verzekeringsmaatschappij kan staan.

Hoe vaak moet het rookkanaal geveegd worden?

Net als veel verzekeringsmaatschappijen raden ook wij u aan als u hout- , pellet- of kolenkachel heeft het kanaal 1 keer per jaar te vegen en het kanaal van een gaskachel 1 keer in de 3 jaar.

Wat is een Schoorsteenbrand?

Er is op het gebied van schoorsteenbrand helaas een hoop onwetendheid bij de gebruiker. De meest voorkomende oorzaak van schoorsteenbrand is dat de aanslag in het rookkanaal in brand vliegt, deze aanslag wordt creosoot genoemd. Creosoot is een zeer brandbare teerachtige laag die gevormd wordt door onverbrande deeltjes. Creosoot is vaak een harde kloek en  moet verwijderd worden of nog beter is het voorkomen van creosoot.

De schoorsteenveger kan tijdens de veegbeurt aan het roet zien van welk soort dit roet is en wat hiervan de oorzaak is. Goed roet heeft een poedervorm, als er in het kanaal sprake is van creosoot zal het roet bestaan uit samengeklonterde brokken.

Wanneer krijg je creosoot? Wat is creosoot?

De vorming van creosoot kan meerdere oorzaken hebben. Een eerste oorzaak is door een onvolledige verbranding van het hout. Een te lage verbrandingstemperatuur is hier de oorzaak van. Een tweede oorzaak kan liggen in de afkoeling van de rookgassen. De rookgassen gaan condenseren en mengen zich met het roet. Het gevolg hiervan is dat het zich aan de wanden van het rookkanaal gaat hechten. Dat de rookgassen afkoelen kan meerdere oorzaken hebben:

 • afkoeling van buitenaf, mogelijk door slechte isolatie;
 • het inregenen aan de bovenkant van het kanaal;
 • een ruwe binnenwand van het rookkanaal. In een ruwe binnenwand blijft de warme lucht hangen en heeft de koude lucht een vergrootte kans om dieper in het kanaal te komen;
 • het stoken van nat hout;
 • het vuur niet optimaal laten branden door het smoren en/of knijpen van de kachel;
 • slechte trek, er is nauwelijks stroming van de rookgassen.

Hoe sterk een schoorsteen trekt, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • de plaats van de schoorsteenpijp op het dak;
 • bochten in het kanaal;
 • externe factoren (hoge gebouwen rondom, dakkapellen, bomen, enzovoort);
 • de afstemming van de capaciteit van de kachel of haard ten opzicht van het rookkanaal.

De schoorsteenveger kan door middel van inspectie de hoogte en diameter van het kanaal bepalen. Samen met de berekening van de luchttoevoer kan bepaald worden hoe groot een haard of kachel moet zijn om een optimale verbranding te krijgen. Een nieuw of gebruikt stooktoestel kan niet altijd op een bestaand kanaal worden aangesloten. Dit moet op elkaar afgestemd zijn.

Door regelmatig uw schoorsteen en schoorsteenkap vakkundig te laten vegen en controleren verkleind u de kans op schoorsteenbrand of slechte trek. Mocht er ondanks alle getroffen maatregelen toch iets gebeuren dan keren veel verzekeringsmaatschappijen alleen maar uit mits er door een gecertificeerd en erkend bedrijf regelmatig geveegd is.   (Je weet wanneer je met een dergelijk bedrijf te maken hebt als zij het ASPB logo voeren).

Roterend vegen

Naast het reguliere schoorsteenvegen, biedt Uw Schoorsteenveger u nu een nieuwe, revolutionaire manier van schoorsteenvegen!

Elektrisch roterend schoorsteenvegen

Dit veegsysteem, dat wordt aangedreven door een accuboor, heeft de meest inventieve techniek voor het reinigen van rook-, ventilatie- en afvoerkanalen. Het werkt snel, grondig, schoon, veilig en eenvoudig, en het geeft een indrukwekkend eindresultaat. De kracht van de elektrisch roterende aandrijving zorgt voor roetverwijdering aan de kanaalwanden; de borstelzwepen vegen elke plek en hoek schoon. Het gehele schoorsteenkanaal wordt op deze manier grondig gereinigd. Of u nu een RVS-, flexibel- of gemetseld kanaal heeft roet  of creosoot wordt moeiteloos verwijderd. Geen enkele schoorsteenconstructie vormt nog een probleem. Het kanaal wordt een zachte manier geveegd zonder enige beschadigingen. 

Voordelen van elektrisch roterend schoorsteenvegen op een rij:

 • grondiger dan handmatig schoorsteenvegen
 • ook reiniging van de schoorsteenkap
 • geschikt voor elk type kanaal: rond, vierkant of een andere vorm

Please wait...